For å at Tailored Soap skal kunne nå sine kunder og potensielle kunder på bedre og nye måter, burde vi ha et enda større fokus på godt innhold tilpasset de ulike kanalene, og det å lage unikt innhold til hver kanal. Dette innlegget ser på hva vi bør gjøre, og hvordan vi bør gjøre det, der det bør gjøres.

 

Vi vil fremover jobbe ytterligere mot å:
 1. Synliggjøre egen aktivitet
 2. Bygge tillit og autoritet
 3. Styrke relasjoner
 4. Skape engasjement
 5. Underholde

 

Pull don’t push…

Jeg mener at det viktigste steget videre er økt fokus på innholdet vi deler. Content Marketing med andre ord. Vi hadde besøk av Hans-Petter Nygård Hansen for en tid tilbake, som hadde en gjesteforelesning om nettopp innholdsmarkedsføring. Under har jeg plukket ut noen kloke ord.

 

#relevant fra @hpnhansen:

Content Marketing er innholdsmarkedsføring – som er innhold man produserer og/eller sprer med intendert egenverdi for ønsket målgruppe. Man vil da oppleve inbound marketing, som vil si at man putter ut innhold som noen finner uten at det har blitt sendt eller vist til dem. Man leverer verdiskapende og nyttig innhold på målgruppens premisser – så man må tenke over hvem man ønsker å nå ut til for å tilpasse innholdet til dem.

 

Kort og godt:

 • Utfordringen er ikke rekkevidde, men innflytelse. Å prøve å få folk til å tenke og handle på en annen måte enn de gjør til vanlig.
 • Tradisjonell markedsføring snakker til kundene – Innholdsmarkedsføring snakker med kundene.
 • Man går fra annonsør til merkevarepublisist.
 • Egne kanaler blir viktigere. Alle merkevarer bør ha egne kanaler for å:
  • Synliggjøre egen aktivitet
  • Bygge tillit og autoritet
  • Styrke relasjoner
  • Eierskap over ordskiftet
 • Innholdet integreres med andre kanaler

 

Sikt på hjertet

Content marketing er ikke noe nytt, og sosiale medier i dag, er i stor grad med på å spre godt innhold. Facebook er ikke bare Norges største sosiale medie, men Norges største mediekanal.

 

Hans-Petter mener at man skal fange øyeblikk, skrive godt innhold med lang levetid, og skape kjøp kontra å markedsføre for selging.

 

Det viktigste vi skulle ta med oss videre fra Hans-Petters gjesteforelesning var det faktum at dersom ikke content marketing har noen verdiøkende effekt, har det ingen verdi. Skriv derfor verdiøkende for målgruppen, og på målgruppens premisser.

 

Her er noe lurt han sa på Facebook om Content Marketing:

Skjermbilde 2015-05-30 kl. 21.04.21

 

Skape verdi

Thomas Moen gjesteforeleste også på Markedshøyskolen for en tid tilbake, og han påpekte viktigheten av godt, unikt innhold – og at det alltid lønner seg å dele ting som gir verdi.

 

«Godt og mye innhold belønnes alltid – jo mer innhold – jo mer trafikk. Så lenge du har godt innhold og tar leserne på alvor (involverer dem) kan du vinne med hvilket som helst innhold. Det er viktig å skape eget innhold for hver kanal, og ikke dobbelpublisere. Hvorfor skal fans følge deg på 10 forskjellige sosiale plattformer hvis alle er helt like? Det er en egoistisk tanke å dra folk fra det de holder på med for å komme til deg. Gi så mye som mulig av verdi som du har muligheten til på hver plattform du bruker.» – Thomas Moen

 

Nå har vi fått det viktigste ut av veien, så nå kan vi begynne på det litt mer spesifikke.

 

Sosiale medier

Selv mener jeg at de sosiale kanalene det vil være mest lønnsomt å fokusere på i den neste tiden fremover er Facebook, Instagram, Snapchat, YouTube og blogg. Disse kanalene er de som passer vårt formål best i dag, og blir derfor tatt sikte på nedenfor. Dersom du ønsker å vite mer om hvem Tailored Soap er, og hva som er blitt gjort i sosiale medier til nå, kan du lese forrige innlegg her.

 

wordpressBlogg

En utfordring med å bruke Etsy som plattform er at alt er «set in stone». Vil du ha en firmablogg, så må du sette dette opp et annet sted. Dette er neste i rekka over hva jeg skal mase meg til (blogg, altså). Dette kan på mange måter bli en viktig hjørnesten i vår digitale tilstedeværelse, og forhåpentligvis noe som generer interesse og engasjement. Dersom det ikke gjør det, så gjør vi det feil – da blir det «Think and re-group». Merkelig nok, har jeg inntrykk av at det blir lettere å være kanalunik dersom man har en blogg i sentrum. I følge Thomas Moen nytter det ikke å legge ut den samme smørja over alt. Man må pakke inn innholdet på en måte som stemmer overens med kanalen man deler det i – være seg bilder, video, infographic eller hva det nå enn er som passer best der man skal dele. Verdt å nevne er det også at eierskap over egen kanal åpner dørene for e-postmarkedsføring, som i følge Karl Philip Lund – foreleser på Markedshøyskolen, og skaper av suksess-historier – er en av de mest undervurderte formene for digital markedsføring i dag.

 

Hva skal vi blogge om?

Hans-Petter kom med en rekke gode tips i løpet av gjesteforelesningen angående hva man bør blogge om. Av og til kan vi skrive om bedriften vår, andre ganger – og i økende grad – er det viktig å vise kunnskap og erfaring. Dersom man ønsker å påvirke en holdning til en endring, er det viktig å være klar over hva man vil at leseren skal gjøre når de blir eksponert for innholdet (like, dele, konktakt, kjøpe…). Historiefortelling og gode historier handler om det emosjonelle budskapet. Først skal vi treffe publikum i hodet, hjertet og magen, så kan vi prøve å selge. Vi vil prøve å skrive verdiøkende for målgruppen på målgruppens premisser. Dette krever at vi vet hva som har verdi, og hvor det gir mest verdi (forhåpentligvis på bloggen).

 

fbFacebook

Hans-Petter sa at egne kanaler blir viktigere, og selv om jeg gleder meg som en innsnødd guttunge til Instant Articles, så er det samtidig for dumt å legge alle eggene sine i en kurv. Hvor lønnsomt det hadde vært å bare «blogge» i dette formatet kan nok samtidig diskuteres. Dette er likevel noe vi vil se på dersom det blir aktuelt, og vi vil nok bruke dette aktivt når vi får muligheten. Vi vil fortsette å lage innhold for Facebook (bilder, video, etc.), og dersom det dukker opp en blogg, vil vi selvfølgelig dele innleggene med følgerne våre på Facebook.

 

Facebook blir stadig mer visuelt, og Facebook har blitt den foretrukne plattformen for å se video. Zuckerberg mener selv at i løpet av de neste fem årene vil mesteparten av det sosiale nettverket være video. Socialbakers rapporterte nylig at  videoer publisert direkte på Facebook har lenger rekkevidde enn noen annen type innlegg, og at dersom du legger ut en video i stedet for et bilde, vil du se en gjennomsnittlig økning i rekkevidde på 135%. Ettersom populariteten øker, streber Facebook etter å gjøre det enda lettere for forbrukere og bedrifter å dele og oppdage videoer. Vi vil følge trenden, og ha fokus på det visuelle når det er relevant.

 

instagramInstagram

Her vil vi fokusere på å være kanalunike, slik at de som følger oss på Facebook og Instagram ikke skal gå lei av å nesten bare se de samme bildene. Bilder vil omhandle hverdagen, fine øyeblikk og lignende. Standarden for hva som deles vil være høyere enn på Snapchat, der man gjerne setter historien fremfor kvaliteten. Vi vil også kjøre konkurranser på Instagram, der vi aktiverer følgerne våre (og forhåpentligvis flere) for å få dem til å generere innhold for hverandre, for å nå et felles mål (vinne premier, få annerkjennelse, etc.). Et konkret eksempel vi har diskutert nylig: Om ikke så alt for lenge kommer vi til å introdusere bl.a. skjeggolje til nettbutikken vår. Vi vurderer å lage en konkurranse hvor følgere kan briefe med et stilig bilde av det fantastiske skjegget sitt for å få muligheten til å vinne nettopp skjeggolje. En slik premie står i stor grad i stil med målgruppen, og vil derfor være relevant for dem. Vi vil også vurdere potensialet av å bruke bildene vi mottar til videre markedsføring – og vil følgelig også forholde oss til de regler og etiske utfordringer som hører til dette.

 

Fotosjefen i Dagbladet, Hans Arne Vedlog mener at gode bilder på Instagram fokuserer på innhold og historiefortelling.

Et godt bilde bør kunne:

1. Fortelle en historie ved å stå alene uten for mye tekst.

2. Vise noe andre vil se.

3. Ta mottakeren til et sted der hun ikke har vært .

4. Overraske.

5. Være personlig.

 

Visuell kommunikasjon har blitt en viktig identitetsskaper i sosiale mediekanaler, og det visuelle betyr noe for måten du framstår på og oppfattes. (…) Ett enkelt bilde alene kan aldri si hvem du er, men et godt bilde kan fange en del av deg.» – Sosial Kommunikasjon

 

icon_128-1Snapchat

Når vi har sommerferie har vi god tid. Når vi har god tid lager vi flere produkter. Når vi lager flere produkter har vi mer innhold. Når vi har mer innhold får vi mer engasjement. Når vi får mer engasjement får vi flere salg. Når vi får flere salg får vi flere muligheter. Når vi får flere muligheter vokser vi. Det liker vi. Det vi kan gjøre bedre på Snapchat er å produsere mer, slik at vi får mer innhold – i tillegg til å perfeksjonere lengde på story, forming av budskap og ytterligere kartlegge hva som er viktigst for publikum. Utfordringen med 100 kanaler og to personer, er at det er et begrenset antall hender til overs, og et «ubegrenset» antall kameraer til disposisjon. Det vil derfor være viktig å ta en vurdering på forhånd, angående hvem som er hovedmålgruppen for det vi skal dele, og hvor dette gir best resultater.

Der Instagram og Facebook ofte framstår som arenaer for glansede motiver, så fyller Snapchat et «avglansingsrom» der vi er mer uhøytidelig utgaver av oss selv – Noe som mange nok i følge valganalytikeren Svein Thore Marthinsen opplever befriende.

 

Frida Marie Grande, fast blogger for PR-prat, har skrevet om å bygge brand i Snapchat, og mener som Thomas Moen at det er en vesentlig forskjell mellom denne og andre kanaler. Nemlig at man kommuniserer akkurat det som skjer, nøyaktig når det skjer:

 

«På Snapchat må du produsere godt innhold som gir verdi til kunden – noe som i seg selv ikke er noe nytt og banebrytende. Men den vesentlige forskjellen fra det vi er vant med i andre sosiale medier, er at denne kanalen er usminket og ekte. Vi må kommunisere i real time – det som skjer her og nå, ikke det vi planlegger at skal rulles ut i en perfekt reklamefilm om fire måneder.» – Frida Marie Grande

 

youtubeYouTube

Til nå har vi dobbelpostet Facebook videoene våre til YouTube, og er etterlatt med en følelse av at videoene er midt på treet av det begge kanalene ønsker. Kanskje litt for lange til Facebook, og litt for korte for YouTube? Vi vil eksperimentere med lengde på videoer i begge kanalene, og tilpasse dem til kanalen de legges ut i ytterligere. Noe som funker på Facebook ser kanskje litt merkelig ut på YouTube, som f.eks. i vår første video: «Like this video if you want to see more». Kanskje litt unødvendig å ha på YouTube når vi allerede har laget flere filmer. Call to action fungerer heller ikke på samme måte i de forskjellige kanalene, og det vil derfor være nødvendig å omstrukturere for å tilpasse form til kanal. På Facebook slutter videoen med en knapp som sier «kjøp mer» eller lignende, mens på YouTube burde man kanskje gjøre noe som ligner mer på detteVideomarkedsskolen mener YouTube har kommet for å bli, og at man bør ha et langtidsperspektiv når man lager innhold for YouTube, kontra kortidsperspektivet for Facebook-videoer. Personlighet, kunnskap og nisje er i følge Svein Thore Marthinsen tre sentrale stikkord for suksess på Youtube.

 

Etikk og juss

Dersom vi bruker andres bilder vil vi ikke være assholes. Vi vil gjøre det tydelig på forhånd at det kan skje, og sikre at ingen blir med uten vilje (ref: kapre #love og bestemme at vi kan bruke alle bildene som legges ut der). Vi har som mål å alltid være ærlige, og dersom det oppstår kriser vil vi prøve å løse dem så fort som mulig. Vi vil som nevnt i forrige innlegg holde oss innenfor gjeldene lover, regler og rammer. Vi hadde besøk av media- og undeholdningsadvokat Stine Helén Pettersen på Markedshøyskolen, som gikk grundig gjennom hvilke etiske og lovmessige forhåndsregler man må forholde seg til som en virksomhet på nett. Dette er noe vi tar på alvor, og som vi vil ta med oss videre.

 

Dersom du ønsker å gjøre en bedre jobb i sosiale medier kan du lese dette omfattende caset om Dyreparken i sosiale medier skrevet av Hanne Birgitte, eller dette innlegget om merkevarebygging i sosiale medier.


Les mer:

Facebook Instant Articles: https://www.facebook.com/instantArticles

4 reasons businesses are flocking to Facebook for video: http://mashable.com/2015/05/14/business-facebook-video/

Vil Facebook-videoer ta over Youtube-videoer? https://videomarkedsskolen.wordpress.com/2015/04/29/vil-facebook-video-ta-over-youtube-video/

Ståle Lindblad: Merkevarebygging i sosiale medier: https://christopheraitken.com/2015/05/stale-lindblad-merkevarebygging-i-sosiale-medier/

Hva er gode bilder? http://sosialkommunikasjon.no/hva-er-gode-bilder/

Ett bilde sier mer enn tusen statusoppdateringer: http://sosialkommunikasjon.no/ett-bilde-sier-mer-enn-tusen-statusoppdateringer/

Nyttige Snap: http://sosialkommunikasjon.no/nyttige-snap/

Slik får du 100% av dine kunders oppmerksomhet: https://christopheraitken.com/2015/04/slik-far-du-100-av-dine-potensielle-kunders-oppmerksomhet/

Slik tok han årets bilde: http://www.dagbladet.no/2010/02/18/kultur/arets_bilde_2009/fotografi/usa/foto/10450332/

Bygg brandet ditt med Snapchat: http://fridamariegrande.no/bygg-brandet-ditt-med-snapchat/

Hvorfor ruler Joakim Haraldsen på YouTube? http://sosialkommunikasjon.no/hvorfor-ruler-joakim-haraldsen-pa-youtube/

Dyreparken i sosiale medier: http://hannebirgitte.com/2015/05/dyreparken-i-sosiale-medier/


Hvordan bruker din virksomhet sosiale medier i dag, og hvordan mener du Tailored Soap burde bruke sosiale medier? Kommenter gjerne under!

Reklamer