Til tross for Facebooks endringer i algoritmen, mener Ståle Lindblad at de som må ty til å betale for visninger er de som ikke er gode nok til å unnlate å jukse. Han delte mye lurt med oss i #dig2100 på Markedshøyskolen i går, og sharing is caring – så nå deler jeg det med deg!

 

Mål og måling

Man kan ikke betale regninger med Facebook-fans, så hvorfor er man så opptatt av dem? Ståle Lindblad mener at det burde være dødsstraff for alle som har Facebook likes som mål for noen ting som helst. I sosiale medier vet vi akkurat hvilken halvpart av markedsføringen som virker, i motsetning til det som er tilfellet for tradisjonell markedsføring. Her vet vi nøyaktig hva vi får igjen på hver eneste krone – gitt at vi gjør det riktig.

 

Målsetting

Ordentlige mål er de vi har ellers i bedriften. Jobber man i butikk vil man sannsynligvis få flere salg og kunder. Målene våre i sosiale medier burde være de samme som – eller gjenspeile de vi har ellers i bedriften. Har man fokus på salg, kan man gi blanke i likes, og se på om man selger mer eller ikke.

 

Forankring

Skal man vise sjefen at sosiale medier funker, må man vise at man bidrar til å nå mål sjefen er opptatt av. Hvis man ikke kan vise at sosiale medier bidrar til å nå bedriftens målsettinger er det helt uinteressant. Vil du at sjefen skal være opptatt av det du driver med, må du sørge for å ha mål som bidrar til å nå sjefens mål.

 

S.M.A.R.T

Mål i sosiale medier er mål på lik linje med alle andre mål. Et mål skal være S.M.A.R.T:

 • Spesifikt
 • Målbart
 • Akseptert
 • Realistisk
 • Tidsbestemt

mål i sosiale medier

Det er først på nivå 4 (interaksjon) det begynner å bli interessant, og det er først da verdiskapningen begynner. Havner kunden her, har markedsføringen gjort jobben sin, og det er selgers oppgave å «close the deal». Vil du lykkes i sosiale medier burde fokuset ligge på interaksjon og transaksjon.

 

Man begynner ikke med en kul idé for hva man skal gjøre i sosiale medier. Da ender man opp med tullete mål. Starter man derimot med hva målet for dagen er, kan man bestemme hvordan man skal måle effekten. Man starter med målene, og pakker aktiviteten rundt dette i stedet. Planlegger man på forhånd blir det lettere å måle.

 

hvem hva hvor

 

 

Hvordan skal man nå disse målene?

Synlighet har ingen egenverdi, det er først når det konverterer til noe annet at det har verdi. Det hjelper ikke at hele verden ser oss hvis ikke vi kan bruke det til noe. Driver du en klesbutikk på Løkka er det verdiløst å få synlighet gjennom å dele kattevideoer.

 

Skap verdi for brukeren

Skal du skape verdi i sosiale medier må du ikke skape verdi for deg selv, men for brukeren. Fokuserer man på dette kan man nå store tall organisk – uten å betale én krone. Man kan gjerne betale for å nå enda flere, men ikke betal for promotering av dårlig innhold. For å unngå dette må du ha innhold som er:

 • Interessant
 • Relevant
 • Verdiskapende

 

«Ved å skape en relasjon mellom kunde og butikk vil sannsynlighet for kjøp øke. Skal man være synlig må man skille seg ut ved å være bedre enn de andre.» – Ståle Lindblad

 

Verdiskapende innhold

Det er viktig å jobbe med Facebooks algoritme, ikke mot den. Algoritmene på Facebook er vår venn, som vi skal jobbe med, ikke mot. Da får man mye bedre resultater. Den beste måten å nå frem på er å poste innhold som målgruppen har lyst til å se.

 

Facebooks mål er ikke å tjene ekstra penger på å ta mer betalt av deg, men å få folk til å være på Facebook så ofte, og så lenge som mulig. Med andre ord hever Facebook kvaliteten, og det er på tide at du gjør det samme.

 

Facebooks algoritme

1. Previous interactions with the author

Hva har brukeren gjort på denne siden tidligere? Har brukeren vært innom nylig vil innholdet vises på feeden deres. De vi ønsker er de som er interessert i bedriften vår.

 

2. Previous interactions with the post type

Hva har denne brukeren gjort med denne typen post før? De som klikker mest på bilder vises mer bilder, de som klikker mest på linker ser mest linker. Man når et mye bredere spekter dersom man poster forskjellige typer innhold.

 

3. Reactions from users who already saw the post

Hva gjorde de første som ser posten? Hvis de første som ser posten ikke gjør noe, dør den fort. Vil man nå publikum må man poste når brukere er på Facebook, slik at den varer lenge

4. Amount of complaints or negative feedback

Etter hvert som flere brukere gjemmer posten, eller innholdet fra siden din vil det bli mindre sannsynlig at andre ser posten.

 

«You cheat because you ain’t good enough to play by the rules.» – Ståle Lindblad

 

Fortell historier

Storytelling er greia i sosiale medier. Alle har historier. Fortell historier for å gi bedrift og dine produkter en ekstra dimensjon. Dette skaper verdi for brukerne. Så skap interesse for det du gjør, om det så er kjedelig i utgangspunktet. Kanskje en fiffig vrid da vil gi desto bedre resultater? HUSK: Ikke dobbelpost, da er det ingen grunn til å følge deg i andre kanaler. Lag historier som står på egne ben. (Insert call to action here):

 • Fortell historien om din bedrift
 • Fortell historien om dine produkter
 • Vis arbeidet bak produktene dine
 • Fortell historier om kunden dine

 

Dersom du vil lese om «kanaluavhengig» sosial markedskommunikasjon kan du lese dette innlegget.

 

Lag en plan

Oppgaven din er å inspirere, engasjere og stimulere til beslutning – men hvordan skal du gjøre dette? Lag en fin liten plan for sosiale medier. Denne skal sees på hver dag. Gjør det slik:

 

plan for sosiale medier

 

 

Ta utgangspunkt i en kalender hvor du plopper inn faste holdepunkter (freaky friday, tirsdagstilbud eller hva du nå enn finner på), for så å lage masse tidløst innhold som kan drysses rundt om de faste planene. Eksempler på tidløst innhold er fakta og historisk informasjon. Dersom det skulle skje uforutsette ting er det bare å bytte det ut dette med det som er mer «akutt». Sindre Lindblad mener at det er mye bedre å bruke 1-2 timer på dette, enn å bruke en halvtime hver gang man skal poste. Han presiserer også at planen skal forbedres og brukes – og skal ikke bare være et dødt dokument som ligger og falmer i permen.

 

Legg igjen en lur kommentar, og del innlegget med de du vil at skal bli enda lurere!

Advertisements