Jan Ove Torsvik og Thomas Moen var begge på besøk hos oss på Markedshøyskolen og hadde gjesteforelesninger i april. Jan-Ove Torsvik snakket om konverteringsoptimalisering, og hvorfor trafikk og synlighet ikke lenger er nok i 2015.

 

Noe av det Jan-Ove Torsvik kom til oss for å fortelle om var hvordan du kan få 10-200% bedre effekt av markedsføring uten å betale en krone mer i annonsering. Han fortalte om landingssider, konverteringsoptimalisering og mye annet spennende. Det er det sistnevnte jeg vil ta for meg, fordi Jan-Ove har skrevet bedre om konverteringsoptimalisering enn det jeg kunne klart på konvertingsbloggen veldig nylig. Jeg vil fortsatt dra frem noe av det, men det er et såpass viktig og omfattende tema at jeg likevel legger med en link til innlegget på konverteringsbloggen.

Anbefaler å lese om alt du bør vite om dedikerte landingssider!

 

Don’t go to the puck…

Hensikten med markedsføring er å selge! Merkevarebygging er en bonus. Markedsføring handler ikke om å være kreativ og fancy, eller vinne priser – og det er heller ikke for å tilfredsstille sjefens ego. En konkret måling med tall betyr mer enn meninger noen måtte ha. Det hjelper ikke å ha tusenvis av besøkende hvis ingen gjør det du vil at de skal gjøre.

 

Go where the puck is going!

Kjøpsprosess

Alle kjøp har en kjøpsprosess. Bevisst eller ubevisst går vi gjennom steg i løpet av en kjøpsprosess. Denne kjøpsprosessen kan du enten ta kontroll over, eller ignorere. Jan-Ove anbefaler å ta eierskap over prosessen og lede folk gjennom den.

kjøpsprosess

Det begynner med at man blir bevisste på at man skal kjøpe noe, eller at man har et problem. Deretter tilegner man seg informasjon om alternativer og løsninger. Når man har alternativene klart for seg gjør man seg en vurdering, som man til slutt baserer sin beslutning på. Som man ser ovenfor er «Beslutning» veldig langt borte på skalaen, og bare 3% av de som er i kjøpsprosessen befinner seg på dette steget. Til tross for dette er det mange på nettet i dag som markedsfører for disse. Det begynner med bevissthet. Dersom man for eksempel begynner å bli for feit, og innser at man må gjøre noe med dette – er det da tilbud på Nike sko, eller «Ti måter å gå ned i vekt» som er mest interessant?

Husk at det er en prosess og tar lengre tid!

 

Micro og makro

De besøkende som du vil at skal bli kunder har som sagt en prosess de skal gjennom. Hva er  de små mikrokonverteringene som tar dem dit du vil at de skal?

mikrokonverteringer

Over kan du se eksempler på mikrokonverteringer. Det gjelder å forstå din potensielle lead, og hva deres mikrokonverteringer er. Forstår du hva prosessen er, blir det lettere å komme inn i prosessen.

 

[pullquote align=center]

«If you can walk a mile in your customers shoe – vil det snu opp ned på hvordan du tenker» – Jan-Ove Torsvik

[/pullquote]

 

 

Tenk som en fisk

Et annet eksempel Jan-Ove nevnte var for å illustrere dette var at når de fleste fiskere går ut for å fiske, tenker de som fiskere skal. Tenker man derimot som en fisk kan man fort overgå de andre fiskerne. De fleste markedsførere tenker som markedsførere – men hvis du kan tenke som kunden vet du akkurat hva som skal til for å fange dem. Digresjon: Trenger man da utdanning? Nei, men man må likevel lære seg ting.

 

Konverteringsrate

Hva er konverteringsrate? Konverteringsrate er et måltall som forteller hvor stor andel av X (en gruppe mennesker) det er som gjennomfører Y (en spesifikk handling). Dersom du har 1000 besøkende og 1% konverteringsrate vil det si at 10 stykker har blitt kunder/leads. En konvertering skjer når en besøkende går over til å bli en potensiell kunde. Konverteringsraten forteller sannheten om markedsføringstiltakene dine.

 

Vanity metrics vs actionable metrics

  • Vanity metrics = reach, likes, følgere
  • Actionable metrics = konkrete målbare tall

 

[pullquote align=center]

«Du bestemmer hva som er en konvertering for deg» – Jan Ove

[/pullquote]

 

Jan_Ove_Torsvik_ute

 

 

Konverteringsoptimalisering (CRO)

Hva er dette? En prosess for systematisk måling, analyse, testing og optimaliseing som fører til at flere konverterer. Enklere sagt: Du får en side til å selge bedre. CRO er ikke SEO, og som Jan-Ove sa så fint:

 

[pullquote align=center]

SEO påvirker brukeren før de kommer til nettstedet ditt; CRO påvirker brukeren når de har kommet til nettstedet ditt.

[/pullquote]

 

 

 Les Jan-Oves blogginnlegg om konverteringsoptimalisering på Konverteringsbloggen her!

 

Hva er hensikten med CRO?

  1. Gir verifisert læring
  2. Fjerner synsing, antagelser og personlige preferanser
  3. Gir deg bedre resultater

 

Her er noen evalueringsspørsmål Jan-Ove snakket om som du kan bruke til å evaluere annonser, landingssider og så videre:

  1. Hva er dette?
  2. Hva handler det om?
  3. Hvem er det for?
  4. Hva får jeg?
  5. Hva vil du at jeg skal gjøre?

 

Vanlig hjemmeside vs dedikert landingsside

Som Jan-Ove Torsvik sa: Landingssider er lavthengende CRO-frukter (litt sånn som den appelsinen han hadde med seg fra Spania). Ta dem i bruk! Usikker på når? Se på illustrasjonen nedenfor, og les blogginnlegget om alt du må vite om landingssider her.

hjemmeside vs dedikert landingsside

Hva skal jeg ha med på landingssiden?

hva skal man ha med på en landingsside

 

A/B Testing

A/B testing, eller splitt-testing, er en prosess der to varianter av samme side konkurrerer mot hverandre for å se hvilken som er best. For å foreta slike tester bruker man gjerne verktøy som sender 50% av trafikken til hver av side. Sånn finner man ut hvilken side som får mest kunder/leads – altså best konverteringsrate! Når du har funnet ut hvilken side som fungerer best, tar du neste A/B test. På en måte kan man se på slik type markedsføring som automatisert – men samtidig er det viktig å optimalisere, slik at du ikke kaster tusenvis av kroner ut vinduet på annonsering.

 

Test ut Google AdWords!

Jan-Ove mente at det viktigste vi gjør er å gjøre noe, og se hvordan og hva som fungerer. Det kalles ikke å prøve og feile, men teste og lære. Han mener at du burde jobbe med Google AdWords og bruke rundt 200 kroner, for man lærer mye mer av det. Når du putter noe som betyr noe for deg inn i noe vil du få en helt annen læringsprosess av det.

 

Til slutt!

Jan-Ove sa at dersom det bare er en ting vi skal huske på fra forelesningen hans, så er det dette:

 

[pullquote align=center]

«Husk at det ikke bare er tall! Bak tallene er det mennesker med tanker og følelser, og den dagen vi glemmer det – tror jeg vi er fucked!»

[/pullquote]

 

 

Noen tanker? Slipp deg løs i kommentarfeltet!

Advertisements