Jeg vil i dette blogginnlegget foreta en vurdering av Urbans nettbutikk. Kriteriene denne vurderingen er basert på er hentet fra nylanserte ehandel.com, som tester nordiske nettbutikker for å gjøre netthandel bedre. De har 10 punkter de bruker for å vurdere nettbutikker, men jeg har slått sammen punktene for brukervennlighet og kjøpsprosess da dette var mest hensiktsmessig. Dette blogginnlegget går til tider inn i dybden, og her er derfor en infographic til de som ikke får noe ut av å lese alt det som følger under her.

 

urban_infographic

 

1. Førsteinntrykk/Design

Førsteinntrykket avgjør om kunden gir butikken en sjanse. Hvis butikken er stygg, uorganisert og dårlig vedlikeholdt forsvinner kunden raskt ut igjen. Det er essensielt at kunden raskt får svar på følgende spørsmål:

 • Har jeg kommet til riktig sted? 
 • Hva kan jeg gjøre her?
 • Hvorfor skal jeg handle her?

 

Førsteinntrykk – urbanshop.no

Jeg kom definitivt til riktig sted, og så at jeg kunne handle på nett, lese om mote, se hva de hadde å si om musikk, lese om uteliv og noe om brands. Grunnene til at jeg skal handle der ser ut til å være fordi de har fri frakt på bestillinger over 1000 kroner, et oppdatert sortiment (nye brands) og produktkarusellen gir inntrykk av varierte priser.

 

Min opplevelse:

 • Litt trangt på toppen pga rene sider (butikker, webshop, kontakt (søker oppover) – ikke stålfan av pilene eller produktkarusellene.
 • Kommer ikke direkte til nettbutikken (skal dette være en hub/plattform med ressurser? Selger de en livsstil?)

 

Webshop

Når jeg kommer inn på webshopen ser også denne litt tynn ut, og gir inntrykk av å være iPad-optimalisert og at dette er en look de foretrekker. Synes fortsatt at toppen av butikken ser litt most ut, og at det kanskje er litt mange kategorier på en gang. Blir ikke informert konkret om noen USPs utenom fri frakt på bestillinger over 1000 kroner på Home-siden. Virker som at det er brands som er i fokus, da det listes opp et mange merkevarer under kategoriene. Jeg pleier å lete etter noe jeg liker som er innenfor rimelighetens grenser når jeg kjøper klær, og ikke nødvendigvis merkevarer. Men som mange andre har også jeg preferanser, og da er det jo greit å kunne finne det brandet man foretrekker.

Hvis jeg skulle bestemt ville jeg nok ha prøvd å lage noen dummy-design for å se hvordan det ser ut dersom produktene legges inn i større kategorier, og så ville jeg sett hvordan det ble hvis det visuelle rundt produktene fikk ta litt større plass, sånn at det ikke blir så trangt, og muligens litt lettere å se hva Urban tilbyr i sitt sortiment. Vil også foreslå en lettere navigering mellom produkter og brands. Ellers har webshopen et visuelt tiltalende uttrykk.

La også merke til at det ikke var muligheter for å sortere etter pris, men dette er vel det strategisk korrekte å gjøre, selv om det er fint for kunde å sette seg et budsjett-tak, og kunne klimpre rundt med tohundrelappen sin etter den beste ok t-skjorta. I og med at produkt-kategoriene er så smale, så burde det ikke være nødvendig med prissortering likevel. To sider med gensere burde alle tåle å se på.

Personlig var det et lite kræsj mellom hva Urban er for meg, og hvordan jeg opplevde Urban på nettsidene deres. Jeg assosierer Urban med litt mer «street-preg», litt mer «organisk» (ubehandlet tre ved produkt-display i butikkene), og litt mer «yo’ete». Litt svevende ord, men det er jo det man assosierer brands med. Det kan være dette bare gjelder meg, da jeg har hatt en overgang fra Session til Urban i mine «voksnere» år. Inntrykket jeg fikk på nett var at de er mer stilrene og moteriktige. Dette er riktignok inntrykk jeg har fått i butikkene også, men det er ikke den delen av Urban som appelerer til meg.

Terningkast 3

terningkast_3

2. Synlighet

Søkemotorer danner mye av grunnlaget for omsetningen i de fleste nettbutikker. Det er i hovedsak tre måter å sørge for at nettbutikken er synlig i søkemotorene:

 • Betalt annonsering
  • Pay-per-click – PPC
 • Organisk synlighet
  • Search engine optimization – SEO
 • God strukturering av data presentert for ulike google verktøy
  • Google shopping, Rich snippets, Merchant center, etc.

 

Google-søk

Jeg søkte på…

Flattop

Resultat:

Øverst på førstesiden med link til webshop

Jeg søkte på…

Nixon klokke

Resultat:

Nederst på første side med link til mote-bloggen (kom ikke opp på Google Shopping) (ingen resultater for Nixon klokker)

 

Jeg søkte på…

Carharrt lue

Resultat:

Øverst på første side med link til mote-bloggen

 

Osv:

 • Volcom skjorte: Resultat: fjerde siste på andre siden (treff: skjorter) (webshop)
 • Volcom: Resultat: nummer fem i resultat for organiske søkeresultater (Brands-siden)
 • Luer: Nederst på første siden (Luer: webshop)
 • The Hundreds: Første siden (sjette plass (the hundreds: webshop)
 • Bits & Bobs nr 1 i søk (brands)
 • Paez nr 1 i søk på side 2 (webshop)

 

Det virker fortsatt som at Urban fokuserer på brands, og søk på brands de blogger om, og tilbyr var de som dukket opp mest i søkeresultatene mine. Bredere søk som sko, skjorter og bukser ga meg ikke noen resultater. Jeg skal ikke spekulere i det jeg ikke vet noe om, men at jeg ikke så noen annonser på dette var sikkert enten tilfeldig eller bevisst, da Urbans målgruppe muligens er mer målrettede i sine søk, og leter etter konkrete merkevarer. Verdt å nevne er det at jeg så ganske få annonser på Google jevnt over. De gangene Google Shopping annonsene dukket opp, så jeg ikke noe til Urban. Liker «Gå til webshop»-knappen på blogginnleggene. Good call.

 

Ved å søke på «Urban» på Google får man valget mellom nettbutikk og butikk, og Google Maps forteller hvor de forskjellige butikkene er.

Skjermbilde 2015-03-25 kl. 10.27.33

Duplikatinnhold

Problemer med duplikatinnhold kan være noen av de vanskeligste SEO problemene å løse, men å korrigere dem kan bringe betydelige endringer i nettsiders rangering uten å måtte publisere noe eller bygge lenker.

Så da har jeg kanskje en god og en dårlig nyhet. Hvis testen jeg kjørte på søkemotorekspertene Angulars nettsider er korrekt, så fikk jeg melding om et potensielt problem angående duplikatinnhold. Under testresultatene følger detaljene om det potensielle problemet.

 

Potential Duplicate Content Issues

WWW/NonWWW Header Check: FAILED
Your site is not returning a 301 redirect from www to non-www or vice versa. This means that Google may cache both versions of your site, causing sitewide duplicate content penalties

Google Cache Check: SUCCESS
You appear to not have an issue with www vs. non www in Googles Cache

Similarity Check: SUCCESS
You do not appear to have any pages omitted for being too similar in the top 1000 results of your site in Google.

Default Page Check: SUCCESS
You appear to have redirected or standardized on a single use of either the / or /index.{ext} for pages on your site.

404 Check: SUCCESS
You appear to be correctly returning a 404 error for pages that do not exist.

PageRank Dispersion Check: SUCCESS
You do not have a different pageranks for the non-www and www version of your domains.

Headers for http://www.urbanshop.no:

Array
(
 [0] => HTTP/1.1 200 OK
 [1] => Cache-Control: private
 [2] => Content-Type: text/html; charset=utf-8
 [3] => Expires: Mon, 23 Mar 2015 12:09:06 GMT
 [4] => Server: Microsoft-IIS/7.5
 [5] => Set-Cookie: ASP.NET_SessionId=rrcuygd3lmupqae2gayf1e0y; path=/; HttpOnly
 [6] => X-AspNet-Version: 4.0.30319
 [7] => Set-Cookie: VarnerLanguageSetting=no; expires=Thu, 23-Apr-2015 11:09:06 GMT; path=/
 [8] => ServedBy: VAR-WEB01
 [9] => X-Powered-By: ASP.NET
 [10] => Date: Tue, 24 Mar 2015 12:09:06 GMT
 [11] => Connection: close
 [12] => Content-Length: 25516
 [13] => Set-Cookie: BIGipServervar-web-01-03=3827229123.20480.0000; path=/
)


=====

Headers for urbanshop.no:

Array
(
 [0] => HTTP/1.1 200 OK
 [1] => Cache-Control: private
 [2] => Content-Type: text/html; charset=utf-8
 [3] => Expires: Mon, 23 Mar 2015 12:09:07 GMT
 [4] => Server: Microsoft-IIS/7.5
 [5] => Set-Cookie: ASP.NET_SessionId=jsx1s4ess4ymgh2lqh3q423q; path=/; HttpOnly
 [6] => X-AspNet-Version: 4.0.30319
 [7] => Set-Cookie: VarnerLanguageSetting=no; expires=Thu, 23-Apr-2015 11:09:07 GMT; path=/
 [8] => ServedBy: VAR-WEB01
 [9] => X-Powered-By: ASP.NET
 [10] => Date: Tue, 24 Mar 2015 12:09:07 GMT
 [11] => Connection: close
 [12] => Content-Length: 25516
 [13] => Set-Cookie: BIGipServervar-web-01-03=3827229123.20480.0000; path=/
)

Det kan være lurt å undersøke om dette er et potensielt problem, da Google straffer duplikatinnhold ved å «forverre» søkemotorplasseringer.

 

Urban er lette å finne når man leter etter dem, og dukker opp når man søker etter produkter i deres sortiment. Jeg så lite til annonser i søkeresultatene, og heller ikke noe særlig av Google Shopping annonser. Det kunne ha blitt et høyere terningkast hvis Urban hadde en oversikt over deres bestselgere, slik at søkene mine hadde vært mer målrettede mot der Urban skårer godt, men det var relativt gode resultater likevel. Etter å ha gjort noen ekstra søk synes jeg at jeg fikk sett nok til å sette et terningkast.

Terningkast 4

terningkast_4

 

3. Brukervennlighet og kjøpsprosess

En brukervennlig løsning betyr at det er enkelt for kunden å finne riktig produkt og at det er enkelt å kjøpe produktet. Menystrukturen, internsøkefunksjon, produktinformasjon (tekst, priser og bilder), samt hvordan løsningen fungerer på mobiltelefoner og lesebrett er avgjørende.

 

Finne produkter

Den interne søkemotoren hos Urban er ikke veldig imponerende. Resultatene man får på søkene er etter mitt skjønn basert på enten brand – dersom man søker f.eks. «Volcom», produktnavn – til tross for at disse er ganske abstrakte (ref: Olympic, Prince, Sydney). Søkeresultatene for f.eks. sko ga et par relevante treff, men det var helst fordi at det var et knippe sko som gikk under navnet «Old Skool» (derav sko). søk på «beanie» ga heller ingen treff, til tross for at de selger disse. Her burde man altså vite navnet på produktet man leter etter dersom man skal vinne noe på å foreta interne søk på Urbans nettbutikk. Barents Parka kvalifiseres strengt tatt ikke som sko, og er et irelevant søkeresultat (se bildet nedenfor).

 

Skjermbilde 2015-04-04 kl. 21.25.27

 

Det er lite hensikt i å foreta søk på Urbans nettbutikk med mindre man foretrekker å søke på brands for å se om Urban selger dem fremfor å bruke kategoriene, eller vet akkurat hva man leter etter. Søkefunksjonen tilbyr for min del lite.

 

Terningskast 3

terningkast_3

 

Kjøpe produkter

Etter at man har funnet noe man ønsker å kjøpe, legger man til produktet i handlekurven. Deretter blir man ikke videreført til en ny side. Man blir sittende å finne ut hvor handlekurven er plassert. Muligheter kan være å viderekoble brukere til handlekurven, eller ha en boks som popper opp hvor det står «Vil du fortsette å handle?». Handlekurven er enkel og oversiktlig, og betalingsprosessen er delt opp i tre deler, og man kan enkelt se progresjon og hvor man er i betalingsprosessen. Man har også valget mellom å logge inn, registrere seg, eller bare get down to business. Man får oppgitt fraktprisen før man har lagt inn noe informasjon. Noe som kan være skummelt for enkelte kunder er at man ikke blir vist noen konkrete tegn til at det er trygt å handle på denne nettbutikken, med mindre man kikker gjennom lenkene helt nederst på hjemsiden hos Urban.

 

Skjermbilde 2015-04-04 kl. 21.38.14

 

Etter at man har fylt inn betalingsinformasjon blir man sendt videre til en tredjeparts betalingsløsning. Det ser ikke ut til at man kan velge andre betalingsmetoder som PayPal, faktura eller lignende per dags dato.

 

Skjermbilde 2015-04-04 kl. 22.05.28

 

Terningkast 4

terningkast_4

 

 

Fremstilling av produkter

Produktbildene er tiltalende, men de fleste produktbeskrivelsene består av lite tekst og få bilder. En av de mest innholdsrike produktsidene jeg snublet over var for en snapback caps fra The Hundreds. Relativt lite informasjon, men det virker som at man får vite det man trenger. De fleste produktene har ikke noen produktbeskrivelser, og kun et bilde. Her er det rom for forbedring. Jeg syntes det var vanskelig å tyde hva knappene for hva kommentarer, send til en venn, legg til i favoritter og print var til. For min del er disse litt utdaterte, og vanskelige å tyde, og jeg ville anbefalt å oppdatere disse. Tydeligere ikoner, og noen moderne delefunksjoner?

 

Skjermbilde 2015-04-04 kl. 22.44.45

 

 

Litt OCD er det å klage på, men alle bildene er ikke samme størrelse, og der bildebakgrunnene ikke er hvite blir dette lett å se. Fremstilling av produktene er alt, og da er vel fremstilling viktig? Jeg forstår absolutt avgjørelsen da slikt krever mye tullearbeid, og jeg vet ikke hvordan det er med rettigheter og regler angående produktbilder fra de forskjellige produsentene. Kanskje det holder å spørre om noen nye/flere/bedre/andre bilder dersom formater eller kvalitet avviker fra Urbans sortiment i Webshop. Eventuelt tillatelser til å ta/redigere bilder selv? Det er lov å kreve mer av andre dersom dere selv ikke har mulighet til å ta tak i det faktum at bilder er så varierende (modell/ingen modell, størrelse, antall osv.)

 

Skjermbilde 2015-04-04 kl. 22.55.49

 

Terningkast 3

terningkast_3

 

 

Forskjellige enheter

Som nevnt gir Urbans webshop inntrykket av å være iPad optimalisert når den vises i nettleser på datamaskin. Likevel er ikke webshopen tilpasset for mobile enheter. På nettbrett og mobil er hjemmesiden forskjellig fra når den vises på dataskjermen, og er optimalisert for mobil – men webshopen har ikke noen mobil-versjon å støtte seg på. Dette gir meg et inntrykk av at webshopen ikke er en prioritet. Hvorfor skal jeg surfe rundt på urbanshop.no når jeg sitter på t-banen når jeg bare vil hamstre gensere? Make it work!

Utenom det så det meste ut til å være i orden, med unntak av noen småfeil som kom opp (feillastede sosiale medier ikoner etc.). Jeg foretrakk personlig å snu enhetene, slik at butikken var bredere, slik at det var lettere å navigere seg rundt. Tekststørrelsen gjorde webshopen umulig å navigere i uten å zoome inn. Gjennomføring av kjøp var tilsynelatende like lett som på dataen, bortsett fra det faktum at skriving tar lengre tid på telefonen.

Her fungerer vel ting stort sett som det skal, men jeg savner at webshopen har egen mobil-versjon. Eksempler på grep som kan gjøres er større knapper, og andre designmomenter som gjør det naturlig å navigere på tvers av plattformer. Gjør ting større, rett og slett! Alt må ikke være så smalt.

 

Terningkast 3

terningkast_3

 

4. Teknologi/hastighet

Opplevd hastighet

Nettbutikken oppleves som rask og responsiv, og det føles som jeg navigerer mellom kategoriene uten venting. Ventetid oppleves ikke som et hinder i kjøpssituasjon. Det som oppleves treigest er overgangen mellom hjemmeside og webshop.

 

Faktisk hastighet

Her er det illustrert tiden det tok å laste webshopen på webpagetest.org – Klikk her for å se filmen

filmstrip

Urban
Page Load Time 4.153s
Speed Index (lower is better) 3,226

 

Under følger resultater fra en test gjort av http://www.urbanshop.no/webshop gjennom Googles Page Speed Insights for mobil

 

58 / 100 Hastighet

Bør fikses:

Eliminer gjengivelsesblokkering av JavaScript og CSS i innhold som er synlig på nettsiden

 • Siden har 6 skriptressurser som blokkerer og 3 blokkerende CSS-ressurser. Dette fører til forsinkelser i gjengivelsen av siden din.

Unngå landingsside-viderekoblinger

 • Siden har 2 viderekoblinger. Viderekoblinger fører til ytterligere forsinkelser før siden kan lastes inn.

Tilpass nettleserbufring

 • Angivelse av en utløpsdato eller en maksimumsalder i HTTP-overskriftene for statiske ressurser, gir nettleseren beskjed om å laste inn tidligere nedlastede ressurser fra en lokal disk i stedet for over nettverket.

Vurder å fikse dette:

Optimaliser bilder

 • Riktig formatering og komprimering av bilder kan spare mange byte med data.

Forminsk JavaScript

 • Komprimering av JavaScript-kode kan spare mange byte med data og gi raskere nedlasting, analysering og utførelse.

Forminsk CSS

 • Komprimering av CSS-kode kan spare mange byte med data og gi raskere nedlasting og analysering.

 

64 / 100 Brukererfaring

Denne siden består kanskje ikke Googles test for mobilvennlighet. Finn ut mer.

Bør fikses:

Bruk leselige skriftstørrelser

 • Tekst på siden gjengis på en måte som gjør den vanskelig å lese for de som besøker siden. Bruk lesevennlige skriftstørrelser for å levere en bedre brukeropplevelse.

Konfigurer visningen

 • Siden har ikke spesifisert noen visning. Dette fører til at mobile enheter gjengir siden på samme måte som på en datamaskin. Det vil si at den skaleres ned for å passe mobile skjermer. Konfigurer en visning slik at siden kan gjengis korrekt på alle enheter.

 

Vurder å fikse dette:

Korrekte størrelser for berøringselementer

 • Enkelte av linkene og knappene på nettsiden kan være for små til at de er enkle å trykke på via skjermen på en mobil enhet. Google anbefaler å gjøre disse trykkeområdene større for å gi en bedre brukeropplevelse.

 

«A slow website will negatively impact your business, and website users expect your site load within two seconds. A fast website is no longer a luxury or a nice-to-have. It’s expected. And by keeping a slow website, your customers will turn to the competition.» – Steven MacDonald

 

Skjermbilde 2015-04-05 kl. 01.22.20

Få nettbutikk til mobile enheter og sjekk gjerne om det er noen hindere i nettbutikkens system. Legger vekt på mobil også her.

 

Terningkast 3

terningkast_3

 

5. Kundetilfredshet

Jeg fant ingen kommentarer på produkter i Urbans webshop, og lite tilbakemeldinger på Facebook. På Facebooksiden for Urban Oslo City, som hadde reopening i slutten av fjoråret hadde de fått 12 omtaler. Flesteparten av disse var toppkarakter. For å få flere omtaler kan de komme opp med noe lignende som TGI Friday’s og gi noe tilbake til de som viser de ansatte at de har gitt en omtale på Facebook. Der igjen var det et år siden de hadde lagt ut noe på Facebook på den siden, og siden for Urban Norge har ikke noen muligheter for å legge inn omtaler. De omtalene jeg fant så i hvert fall ikke ut til å være tuklet med, og var relativt overbevisende. Så noen troverdige anmeldelser av Urbanbutikker på Yelp også. På Instagram er også folk ganske gira

 

Terningkast 3

terningkast_3

6. Trygghet

Urban har butikklokaler, som gjør dem lettere å stole på. I tillegg har de et eget brand (AWA), som gir inntrykk av at de er seriøse + at designet på nettsiden er «legit». Det er likevel fortsatt vanskelig å finne informasjon om trygghet i kjøpssituasjon på webshopen. TIPS: Sleng inn noen trygghetsgivende VISA/Mastercard logoer og et stempel fra tryggehandel.no – samt gjør linken til «Her er det trygt å handle»-siden deres tilgjengelig fra webshopen. Terningkastet er basert på trygghetsfølelsen man får av at nettsiden virker seriøs, ikke på at man får informasjon om det. Mange er redde for internett. Fortell dem at dere er snille.

 

Terningkast 3

terningkast_3

 

7. Kundekommunikasjon

Lite på Facebook, mye engasjement på Instagram. Mindre engasjement på bloggen nå enn tidligere. Lite involvert i diskusjoner på Facebooksiden. De kommuniserer en lifestyle til målgruppen sin – og man er kanskje mer sparsomme med likes nå enn før, så jeg har vel ingen rett til å måle verdien av bloggarbeidet deres i likes. Kommunikasjonen er ganske ensidig. Urban sier noe innimellom, og kunden sier noe en gang i blant. Instagram er der det skjer dersom det er aktivitet man er ute etter. Her er det mange følgere, promobilder med call to action, og mange kommentarer og likes. Noen av disse følgerne er nok fra utlandet – ikke at dette er problematisk – da captions er på engelsk. Så er vel spørsmålet om det shippes til utlandet, og hvem av følgerne som er de aktive? Instagram treffer de tilsynelatende spikeren på hodet med. Det andre skjer det ikke så mye med sett fra utsiden. Dersom Facebook er et sted hvor det ønskes mer engasjement kan det være en idé å tenke ut en slags #regram variant på Facebook, hvor brukere står for deling og/eller blir involvert i større grad. Twitter-siden trenger sårt litt oppmerksomhet

 

Terningkast 3

terningkast_3

 

8. Priser og utmerkelser

 Jeg fant ikke noen spor av priser og utmerkelser Urban har vunnet. Dersom slik info er å finne noe sted, kan det være en idé å løfte dette frem på nettsidene deres.

 

Terningkast 1

terningkast_1

9. Konsept og Strategi

Urban ble stiftet i 2008, og har siden den gang utviklet seg til å bestå av 31 butikker med et stort utvalg av kjente merkevarer innen streetwear, sportswear og urban fashion. Urban er et livsstilskonsept som retter seg mot et ungt og urbant marked. Butikkene tilbyr en mengde kjente merkevarer og fremstår som attraktive både for kunder og leverandører. Urban er alltid tidlig ute med nye merker og modeller fra de beste leverandørene på markedet. Selgerne er serviceinnstilte, har god produktkunnskap og vet nøyaktig hva som gjelder til enhver tid.

Jeg synes at konseptet og strategien kræsjer lite, og jeg synes det er en veldig god match mellom hvem målgruppen er, og hva de får. Så lenge opplyste motehoder klikker seg inn på Urbans webshop burde de ha lite problemer med å kjøpe seg de hotteste merkevarene.

 

Terningkast 5

terningkast_5

 

 

FINAL VERDICT:

Min mening er at det burde gå mer innsats inn i den digitale tilstedeværelsen deres – både når det gjelder design, optimalisering og engasjement. Dette innebærer webshop, nettside, og tilstedeværelsen på sosiale medier – med unntak av bl.a. Instagram. Vil dere virkelig sende 70k følgere som kommer fra en mobil enhet til en side som ikke er leselig på mobilen? Ønsker meg også at nettbutikken bruker den plassen den har på dataskjermen, og ikke er så smal. Som sagt er dette bare «en ung manns beskjennelser» – mine tanker, og ikke en fasit. Anbefaler å tenke gjennom ting som oppleves som viktige for dere dersom noe av det som tas opp er av interesse, eller dersom det ikke har blitt sett på før. Jeg gir nettbutikken terningkast tre – men det er mye potensiale der. Det gjenstår bare finpussen!

 

Terningkast 3

terningkast_3

 

 

 

Hva mener du? Er du enig eller uenig? Legg igjen en kommentar!

Advertisements